یادگیری زبان انگلیسی با بازی، برای کودکان میتواند موثرترین روش یادگیری یک زبان خارجی باشد. البته، بازیها فقط برای بچهها نیستند. مطالعات نشان میدهد که بزرگسالان در به خاطر سپردن اطلاعاتی که از طریق بازیها آموختهاند بسیار بهتر هستند. یادگیری زبان انگلیسی، نه تنها در زمینه حرفه ای، بلکه برای گسترش دانش و بهبود ارتباطات خود با خارجیها اهمیت ویژهای دارد. اما در واقع، همه افراد یادگیری زبان انگلیسی را یک فعالیت هیجان انگیز نمیدانند. در نتیجه انجام بازیها مختلف برای یادگیری زبان کاملا میتوانند گزینه خوبی باشند.
یادگیری زبان انگلیسی با بازی، محیطی آرام ایجاد میکند که در آن یادگیری زبان در مقایسه با روشهای آموزش اجباری آسانتر است. در طول بازی، نه تنها کلمات بلکه عبارات یا قوانین جدید را حفظ می کنید، همچنین توجه، حافظه، تفکر، مشاهده و البته خلاقیت نیز توسعه مییابد. استفاده از بازیها در تدریس به حفظ علاقه به زبان انگلیسی کمک میکند و همچنین در کودکان و نوجوانان هم به یادگیری، تثبیت و تسلط بیشتر بر مطالب درسی کمک میکند.
با کمک بازیها میتوانید آزادانهتر و روانتر انگلیسی صحبت کنید.
برای یادگیری زبان، بازیها موثرترند یا فیلم ها؟
به لطف تعاملی که بازیها ایجاد میکنند، ما بیشتر از تماشای فیلم، در بازی درگیر میشویم. در نتیجه، حفظ کلمات و مهارت گوش دادن به گفتار بسیار بهتر انجام میگیرد.
فواید یادگیری زبان با بازی
- بازیها به شما این امکان را میدهند که از محیط سنتی کلاس خارج شوید . فرایند یادگیری به این صورت به مدارس و موسسات وابسته نیست . اگر نمیتوانید به موسسه آموزش زبان انگلیسی بروید، بازیهایی را در خانه انجام دهید که به شما کمک میکند زبان انگلیسی را روانتر صحبت کنید. با این حال، حتی اگر قبلا در دورهها و کلاسهای زبان انگلیسی شرکت کردهاید، بازیها علاوه بر آنها سرگرمکننده، هیجانانگیز و مؤثر خواهند بود.
- بازیهای تیمی باعث میشود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و به شما یاد میدهد که از صحبت کردن نترسید. اگر چنین فرصتی دارید، بازیهای تیمی را انتخاب کنید. زیرا به شما فرصتی عالی برای بهبود مهارتهای انگلیسی خود در یک محیط سرگرم کننده و بدون استرس را میدهد.
- شما میتوانید بازیها را در هر جایی انجام دهید و یک زبان را از طریق بازیهای آنلاین، در خانه، در کافهها یا در مهمانیها یاد بگیرید. در این مورد، امکانات شما تقریبا نامحدود است.
چگونه برای کودکمان بازی انتخاب کنیم؟
امروزه بسیاری از والدین دوست دارند فرزندانشان در معتبرترین دانشگاههای بینالمللی دنیا تحصیل کنند و برای این کار، حداقل باید زبان انگلیسی بلد باشند. به همین دلیل است که کودکان باید از سنین پایین یک زبان خارجی را یاد بگیرند. البته، از طرفی انجام این کار بسیار خوب است، زیرا بچهها اطلاعات بسیار بیشتری را نسبت به بزرگسالان جذب میکنند، اما از طرف دیگر، از نظر یادگیری بسیار دشوار است زیرا وقتی یک بزرگسال قصد یادگیری یک زبان خارجی را دارد، آگاهانه این کار را انجام میدهد، انگیزه، هدف و اشتیاق به یادگیری دارد. از طرفی دیگر، بچهها متوجه نمیشوند که چرا به یادگیری زبان انگلیسی نیاز دارند و آیا اصلا به آن نیاز دارند یا خیر؟
مهمترین چیز در آموزش زبان انگلیسی به کودکان، توانایی علاقهمند کردن آنها است. درست است که جالبترین فرآیند برای کودکان خردسال بازی کردن است اما شما باید مطمئن شوید که فرزندتان به داستان بازی علاقه مند است همچنین آیا شخصیتهای ترسناک در بازی وجود دارد؟ و …
اکنون ارزش آن را دارد که نگاهی دقیقتر به بازیهای انگلیسی برای کودکان داشته باشیم. این بازیها را میتوان به صورت دو نفره یا در گروههای کوچک انجام داد.
انواع بازی ها برای یادگیری زبان انگلیسی
۱- یک بازی بسیار ساده که انجام آن به صورت گروهی بهتر و سرگرم کنندهتر است. معلم به عنوان یک رهبر عمل میکند و باید به بچهها بگوید تا برخی از اقدامات را انجام دهند. به عنوان مثال، ” Touch your ears ” و اقداماتی از این قبیل.
۲- در این بازی به یک توپ احتیاج دارید. بازیکنان توپ را به سمت یکدیگر پرتاب میکنند و اسم شخص موردنظرشان را را فریاد میزنند و کسی که توپ را میگیرد باید پاسخ دهد که آیا جسم قابل شمارش است یا خیر؟ به عنوان مثال، بازیکن اول توپ را پرتاب میکند و فریاد می زند “کتاب”! کسی که توپ را گرفته باید بگوید “قابل شمارش” یا “غیرقابل شمارش”. اگر بازیکنی که توپ را گرفته درست جواب دهد، او توپ را پرتاب میکند و کلمه جدیدی را میگوید، اما اگر اشتباه کرد، به سادگی از بازی حذف میشود.
۳- در این بازی، بچهها باید کلمه را توضیح دهند. شما میتوانید بازی را به دو صورت انجام دهید. راه اول این است که زبانآموز از چندین کارت یک کارت برمیدارد و سعی میکند به زبانآموزان دیگر توضیح دهد که کلمه روی کارت چیست. توضیح لازم نیست جملات طولانی و پیچیده باشد، برعکس، وقتی زبانآموز بین جملات مکث کند تا دیگران کمی فکر کنند و اطلاعاتی را که در ذهنشان است ورق بزنند، جالبتر خواهد بود. مثلا فرض کنید کلمه “صندلی” (chair) روی کارت نوشته شده باشد . این مفهوم را میتوان به صورت زیر توضیح داد: “It’s a piece of Furniture” (یک قطعه از مبلمان است).
راه دوم به این صورت است که یکی از زبانآموزان کارتی را میگیرد و نگاه میکند که چه کلمهای روی آن نوشته شده است سپس وظیفهاش این است که به طور خلاصه به سؤالات سایر بچهها با بله یا خیر (YES/NO) پاسخ دهد به این معنی که بقیه زبانآموزان سعی میکنند خودشان متوجه شوند که کلمه چیست و سوالاتی را میپرسند که فقط با «بله» یا «نه» میتوان به آنها پاسخ داد.
به عنوان مثال، اگر کلمه “Ball” (توپ)، لغت موردنظر باشد برای حدس زدن این کلمه، میتوانید این سوالات را مطرح کنید، “(?Is it big)” (آیا بزرگ است؟)، “قهوه ای / قرمز / سبز و غیره است؟” (?…Is it brown/red/green) و … تا حدس زدن کلمه باید سوال پرسید.
۴-نوع دیگری از بازی که تمرکز گرامری بیشتری دارد به این صورت است که زبانآموز باید برخی از فرآیندها را تا حد امکان دقیق به تصویر بکشد، و بچههای دیگر باید حدس بزنند که او چه کار میکند و جمله را به زبان انگلیسی در یک زمان خاص بیان کنند. به عنوان مثال، زبانآموز باید نشان دهد که در حال پریدن است و بچهها باید یک جمله Present Continuous بسازند، مثلا، “He jumps” یا جمله “He is jumping” هر زبانآموزی که حرکت را به درستی حدس بزند و جملهای را به درستی بیان کند، نفر بعدی خواهد بود که عملی را به تصویر میکشد.
۵- این بازی به این صورت است که به آموزش واژگان زبان انگلیسی به کودکان کمک میکند تا تعداد زیادی از کلمات جدید را راحتتر یاد بگیرند. بهترین کار این است که زبانآموزان را به دو تیم تقسیم کنید. ماهیت بازی این است که تا حد امکان کلمات یک موضوع معین را نام ببرید. به عنوان مثال، موضوع “weather” (آب و هوا) را در نظر میگیریم. زبانآموزان میتوانند کلمات و عبارات مختلفی را نام ببرند که به این موضوع مربوط میشود. از جمله این واژهها میتوان به “Sunny” (آفتابی)، “Wind” (باد)، “Cloud” (ابر) و … اشاره کرد. تیمی که کلمات بیشتری را در رابطه با این موضوع نام ببرد، برنده محسوب میشود.
۶- این بازی به زبان انگلیسی برای کودکانی که از قبلا دایره لغاتی دارند مناسب است. ماهیت بازی این است که شما باید موضوعی انتخاب کرده و یک کلمه مربوط به آن بیان کنید و کلمه بعدی باید با همان حرفی شروع شود که کلمه قبلی با آن به پایان میرسد. فرض کنید معلم موضوع “Colors” (رنگها) را مطرح کرده است و رنگ “grey” خاکستری را هم بیان کرده است پس گزینهای که میتوان به عنوان پاسخ GreY پذیرفت Yellow و در ادامه آن White است. یعنی خاکستری به حرف “y” ختم میشود و کلمه بعدی “زرد” است که با همان حرف “y” شروع میشود. به این ترتیب میتوانید کلمات دیگر را از سه تا پنج کلمه بسازید، اما این کلمات باید هم موضوع باشند.
۷- یکی از محبوبترین بازیهای انگلیسی برای زبانآموزان این بازی است زیرا آنها را وادار میکند تا حد ممکن حواسشان جمع باشد. در عین حال توصیه میشود زمانی که تعداد زبانآموزان بیش از هشت نفر نباشد، آنرا انجام دهید. شما باید یک موضوع را انتخاب کنید که زیاد هم سخت نباشد. سپس اولین نفر کلمهای را میگوید، دومین نفر، اول کلمه نفر قبل را تکرار میکند، بعد کلمه خود را نیز به کلمه قبلی اضافه میکند و آنرا بیان میکند و…
۸- این بازی بسیار ساده اما در عین حال جالب است. اگر در یک گروه شش تا هشت نفر باشند بهتر است. هدف این بازی ارتقای رشد، توجه و حافظه است و با کمک آن به خاطر سپردن نام رنگها برای کودکان آسانتر میشود. بنابراین، اگر در کلاس تنوع کمی از رنگها وجود داشته باشد، قبل از بازی، معلم باید چند شی با رنگهای مختلف و به تعداد نامنظم را آماده کند. دقت کنید که حتما تعداد آیتمها و اشیا آماده شده به رنگهای مختلف متفاوت باید باشد. مثلا فرض کنید ۶ نفر در یک گروه هستند، بنابراین شما باید ۶ رنگ را انتخاب کنید قرمز (red)، آبی (blue)، سفید (white)، سبز (green)، نارنجی، (orange)، زرد (yellow). اما تعداد اشیا در این شش رنگ باید متفاوت باشد، به عنوان مثال، آیتم های قرمز را میتوان شش عدد، آبی پنج تا، سفید چهار عدد، سبز سه تا، نارنجی دو تا، و زرد یک عدد تهیه کرد.
این بازی برای واکنش کودکان طراحی شده است، به طوری که پس از دستور معلم برای انتخاب یک شی با رنگ خاص، بچهها به سرعت شی مناسب را برمیدارند و کسی که وقت را از دست داده از بازی بیرون میرود. در نتیجه، روند بازی به این صورت خواهد بود، معلم اعلام میکند “بچهها، مدادهای قرمز را بردارید! (Guys, pick up the red pencils)” یا “بچهها، توپهای آبی بردارید! (Guys, pick up blue balls)” و از این قبیل جملهها.
۹- این بازیِ آموزشی به زبان انگلیسی، برای تجمیع کلمات در یک موضوع خاص طراحی شده است. شما برای این بازی به تعدادی اسباب بازی حیوانات مختلف یا کاغذهایی که حاوی نام حیوانات است و بسته به موضوعهای انتخابی به دو تا چند جعبه نیز احتیاج دارید. بازی به این صورت است که شما مثلا موضوعهای “در باغ وحش” و “در مزرعه” را انتخاب میکنید و روی یک جعبه “in the farm” و روی جعبه دیگر “In the zoo” را مینویسید آنگاه زبانآموزان باید از بین اسباب بازیهای حیوانات مختلفی که در اختیارشان قرار دادهاید، یک اسباببازی را انتخاب کند و آن را در جعبه مناسب قرار دهد، در حالی که نام حیوان را به انگلیسی بیان میکند میتواند جملهای نیز درباره محل زندگی حیوان اضافه کند. مثلا “این یک گاو است و در مزرعه زندگی میکند ” ( This is a cow and lives in a farm). و به همین ترتیب تا آخرین اسباببازی در جای خود قرار گیرد، بازی ادامه دارد. موضوعها بسته به سلیقه شما میتوانند متفاوت باشند.
۱۰- این بازی چند نفره و گروهی است به این صورت که افراد به صورت دایرهای کنار هم مینشینند و نفر اول عبارتی را به زبان انگلیسی در گوش کسی که در کنارش نشسته است زمزمه میکند. این شخص عبارت را برای نفر بعدی زمزمه میکند و به همین ترتیب تا زمانی که دایره کامل شود. سپس آخرین نفر عبارت را با صدای بلند تکرار میکند، که به شما این امکان را میدهد تا ارزیابی کنید که در طول بازی، عبارت اصلی چقدر تغییر کرده است همچنین این بازی به شما این امکان را میدهد که مهارتهای شنیداری و گفتاری خود را بهبود ببخشید. برای مهمانهایی که زبان آموزان انگلیسی در آن جمع میشوند، سرگرم کننده، جذاب و عالی است.
بازی های ویدیویی
امروزه، بازیهای ویدیویی به عنوان ابزاری برای یادگیری زبان بصورت داوطلبانه شمرده میشوند، همچنین آنها جز روشهای آموزشی جذاب و سرگرم کنندهای در این فرآیند معرفی شده و کاربرد دارند، به علاوه در درمان بیماریهای روانی مختلف نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
بازی های ویدیویی در یادگیری زبان انگلیسی
بازیهای «داستانی» یکی از بازیهایی است که امروزه بسیار ترند شده و پرطرفدار است این بازیها دارای دیالوگهای حرفهای با زیرنویس میباشند و تعداد زیادی متن در قالب یادداشتهای مختلف، دستورالعملها، نامهها، خاطرات روزانه و… است.
مدت زمان طولانی بازی به منظور عادت کردن به ویژگیهای متن، صداها، تلفظ بازیگران،
مشارکت زبانآموز در فرآیند بازی میباشد به علاوه بازیکن علاقهمند است بداند شخصیتها در مورد چه چیزی صحبت میکنند، وقایع چگونه رقم میخورد، داستان چگونه به پایان میرسد. بازیکن تا حدی توسعه طرح را تعیین میکند، گاهی اوقات سرنوشت شخصیتها و پایان داستان مستقیما به تصمیمات او بستگی دارد.
بازیهای «کلمهای» این یک بازی نسبتا ساده است و ژانر پازلی دارد که در آن ۴ کلمه با حروف جا افتاده به شما داده میشود. باید جاهای خالی را را با هر یک از ۵ حرف صدادار پر کنید. شما باید تا جایی که میتوانید کلمات مختلف بسازید. این بازی هم برای بررسی و برای یادگیری لغات جدید مفید است و اگر از آن برای گسترش دایره لغات خود استفاده میکنید، پس حتما به دنبال معانی تمام کلماتی باشید که تکمیل کردهاید.
میدانیم که تعداد بازیهای ویدیویی بسیار زیاد است و این تنها دو مدل از بازیهای است که بیان کردیم و معرفی همه آنها در این مقاله کاری ناممکن است اما برای انتخاب بازیهای ویدیویی متناسب با سطح زبان انگلیسی خود، لازم است نکات مهمی را بدانید که در ادامه بیان خواهیم کرد.
مزایای بازی های ویدیویی در یادگیری زبان انگلیسی
- حضور فعال شما در داستان کمک میکند تا متن و طرح بازی را دقیقتر دنبال کنید و بهتر درک کنید که چه اتفاقی میافتد.
- تکرار موقعیتهایی از زندگی واقعی، تقریبا هر بازی تا حدی شبیه سازی است. به عبارت دیگر، بازیها به دنبال تکرار واقعیت هستند به طوری که بازیکن احساس میکند که رویدادهای بازی واقعا برای او اتفاق میافتد. این به شما کمک میکند تا مهارتهای زبانی خود را در محیطی که تا حد امکان نزدیک به روزمره است تقویت کنید.
- اعتیادآور بودن! از آنجایی که شما اقدامات خاصی را در بازی انجام میدهید و برای آنها پاداش یا جریمه دریافت میکنید، میتوانید خیلی سریع گیر بیفتید. البته اگر انجام بازیها از کنترلتان خارج شود، دچار مشکل میشوید، پس افراط نکنید! بازیها میتوانند درسهای خستهکننده را به فعالیتهای هیجانانگیز تبدیل کنند که واقعا میخواهید به طور منظم انجام دهید.
- توانایی انتخاب اقدامات مختلف در یک موقعیت. متغیر بودن یکی از مهمترین ویژگیهای هر بازی است. این به ویژه در مورد دیالوگهای درون بازی صدق میکند، جایی که هر انتخابی که انجام میدهید تا حدودی به نتیجه نهایی بازی کمک میکند. شما همیشه میتوانید به ابتدا برگردید و همه چیز را به روشی دیگر انجام دهید، این به شما امکان میدهد واکنشهای مختلف را ببینید و با کلمات و عبارات دیگر آشنا شوید.
- عدم عجله! مگر اینکه در حال بازی با چیزی باشید که محدودیت زمانی دقیقی برای انجام کارها دارد، میتوانید دنیای بازی را کاوش کنید و این کار را با حداکثر سرعتی که راحت هستید انجام دهید!
نکاتی برای یادگیری زبان انگلیسی با بازی
برای اینکه یادگیری زبان انگلیسی تا حد امکان مؤثر باشد، باید نکات زیر را حتما در نظر داشته باشید.
- اطمینان حاصل کنید که متون در بازیها ساده و متمرکز بر کاربر انگلیسی زبان نیست.
- کلمات ناآشنا را در فرهنگ لغت بنویسید.
- از کلمات جدید در برنامه های یادگیری لغات استفاده کنید.
- با واژگان جدید جملات بسازید.
- عباراتی را بعد از شخصیتها بگویید.
- زمان بگذارید.
- یادگیری باید راحت باشد و بازی فقط تداعیهای مثبت را برانگیزد، بنابراین بازیها را با توجه به علایق خود انتخاب کنید!
حرف آخر
نتایج تحقیقات اخیر نشان میدهد که یادگیری زبان انگلیسی با بازی، نه تنها سرگرم کنندهتر و جالبتر است، بلکه بسیار کارآمدتر و سریعتر هم هست. این به دلیل وجود یک عامل تعاملی است که مغز انسان را برای به خاطر سپردن بهتر اطلاعات جدید فعال میکند و میل به پیروزی در نبرد بعدی حتی بیشتر به شما انگیزه میدهد تا بازی را بدون اشتباه به پایان برسانید. به یاد داشته باشید که انجام بازی به زبان انگلیسی یک تکنیک کمکی است، اما به هیچ وجه تکنیک اصلی نیست و به شما کمک میکند تا دایره لغات خود را گسترش دهید، بر مانع زبانی غلبه کنید، مهارتهای شنیداری و خواندن به زبان انگلیسی خود را بهبود بخشید. در نتیجه اگر قصد یادگیری زبان انگلیسی را دارید، پیشنهاد میکنیم چه به کلاس میروید چه با پکیج کامل خودآموز زبان انگلیسی آنرا یاد میگیرید، در کنارش از بازیها، پادکستها، انیمیشنها و روشهای سرگرم کننده بنا به سلیقه خود نیز استفاده کنید. خوب، برای بازی آمادهای؟ بزن بریم.
دیدگاهها (0)