انواع شنیدن
همه شنیدنها به یک اندازه مفید و حیاتی نیستند. برای بررسی نکات مربوط به تقویت مهارت شنیداری، ابتدا باید با انواع شنیدن آشنا شویم.
شنیدن بر اساس متن و ژانر
این نوع شنیدن میتواند شامل یک سخنرانی دانشگاهی، اخبار رادیویی یا تلویزیونی و مواردی از این قبیل را در برگیرد که هرکدام مشکلات بسیار متفاوتی برای درک کردن دارند و به مهارتهای شنیداری کمی متفاوت از مثلاً یک برنامه آشپزی نیاز دارند. انتخاب واژگان، ساختارهای دستوری، و حتی تلفظ و سرعت بیان کلمات، در ژانرهای مختلف نیز میتواند متفاوت باشد. (سرعت گفتار برای گویندگان اخبار و یک سخنرانی واضح و سنجیده)
شنیدن هدفمند
بسته به ژانر متن، ما برای اهداف مختلف، مطالب را میشنویم. گاهی لازم است مهمترین، هدف مکالمه را درک کنید. گاهی اوقات جزئیات مهم هستند (چه؟ کجا؟ چه زمانی؟) به عنوان مثال، در اخبار، در مورد یک وضعیت اضطراری آب و هوایی، لازم است در جریان تمام جزئیات قرار بگیرید.
شنیدن تعاملی
این نوع شنیدن مربوط به زمانی است که ما با افراد نه برای تبادل اطلاعات و حقایق، بلکه برای ایجاد و حفظ روابط انجام میدهیم. ما تعریف و تمجیدها را رد و بدل میکنیم، در یک مهمانی درباره همه چیز صحبت میکنیم و از هنجارهای رفتار اجتماعی پیروی میکنیم. ما روابط ایجاد میکنیم. گوش دادن تعاملی زمانی است که ما برخی از اطلاعات را دریافت میکنیم. این ارتباط هدف خاصی دارد (علاوه بر ایجاد روابط اجتماعی به تصمیمگیریهای جدید هم کمک میکند) در واقع ما از اطلاعاتی که دریافت میکنیم برای تصمیمگیری یا انجام برخی اقدامات استفاده می کنیم. در اینجا ما روی پیام، تمرکز میکنیم و نه مخاطب، بنابراین پیام باید به درستی و دقیق منتقل و دریافت شود.
شنیدن گسترده
زمانی است که یک فیلم، برنامه گفتگو یا هر متن دیگری را تماشا میکنید. شما فقط گوش میدهید، لذت میبرید و آن را درک میکنید و هیچ کس مهارتهای شنیداری شما را آزمایش نمیکند.
شنیدن فشرده
بیشتر در کلاسها اتفاق میافتد. ما فقط گوش نمیدهیم. ما تمرینها را انجام میدهیم، با واژگان، دستور زبان، عملکردهای ارتباطی و … کار میکنیم. در زندگی، شنیدن فشرده در انواع سخنرانیها اتفاق میافتد.
چرا مهارت شنیداری مهم است؟
مهارت شنیداری بخش مهمی از یک ارتباط خوب است. وقتی شنوندهی دقیقی هستید، میتوانید شروع به بهبود روابط کنید، تصمیمات موثرتری بگیرید و سریع با دیگران به توافق برسید. در اینجا دلایل دیگری وجود دارد که چرا تقویت مهارت شنیداری مهم است.
- توانایی شما را در توجه به افکار، رفتارها و احساسات یک فرد نشان میدهد.
- قدرت شما را برای تأثیرگذاری، خدمت، ایجاد انگیزه یا توسعه مؤثر مردم افزایش میدهد.
- سازمان را قادر میسازد تا با اطلاعاتی که به آنها داده میشود به طور کارآمد عمل کند که ممکن است باعث شود آنها با روندهای بازار یا نیازهای مصرف کننده سازگار شوند.
- تعامل اولیه انسانی را تقویت میکند.
- روابط شخصی و حرفه ای ایجاد میکند.
مهارتهای ارتباطی خوب مستلزم سطح بالایی از خودآگاهی است. مهارت شنیداری خوب و شنونده خوبی بودن به شما کمک میکند تا تأثیرات خوب و ماندگاری را با دیگران ایجاد کنید.
۱. انگیزه خود را برای تقویت مهارت شنیداری شناسایی کنید.
- شاید به فرهنگ استرالیا علاقه دارید، نگاهی به فیلمها و آهنگهای استرالیا بیندازید.
- ممکن است برای حضور در دانشگاه آماده شوید، سخنرانیهای آنلاین را تماشا کنید.
- اگر سعی میکنید انگلیسی روزمره را انتخاب کنید، به افرادی که در زندگی روزمره ارتباط برقرار میکنند گوش دهید.
- یا شاید میخواهید اخبار را به زبان انگلیسی درک کنید، از وب سایتهای خبری استفاده کنید که زبان را مطابق با سطح زبان آموز درجهبندی میکنند. به عنوان مثال، واژگان سادهتر تا چالش برانگیزتر یا همان خبرهای ضبط شده با سرعتهای مختلف که هرکسی میتواند به آن دسترسی داشته باشد.
۲. برای تمرین هر روز وقت اختصاص دهید.
- شنیدهها را مستند یا یادداشت کنید. لازم نیست که دقیقاً کلمات باشد. این میتواند یک جمله یا خلاصه ای کوتاه باشد تا یادآوری آنچه شنیده اید را برای خود به ارمغان بیاورد.
- واژگان جدیدی را که یاد گرفته اید مستند کنید.
- صدای خود را ضبط کنید و در مورد آنچه تازه شنیده اید صحبت کنید.
۳. از واژگان مختلفی که در مناطق مختلف جهان استفاده می شود آگاه باشید
۴. استفاده از رونوشت برای درک ساختار دستوری در تقویت مهارت شنیداری به شما کمک میکند.
- رونوشت ها را دریافت کنید.
- دوباره گوش کنید.
- هر آنچه شنیدهاید امتحان کنید و بنویسید.
- برای ایجاد معنی در کلمات و ساختار تلاش کنید.
- در جایی که همه چیز با هم تکه تکه شده علامت گذاری کنید.
- ببینید در کجای جمله قرار میگیرد.
- به کلماتی که قبل و بعد آن می آیند نگاه کنید.
- شرایط یا زمینه را بشناسید.
- به کلماتی که با آن کلمه خاص مطابقت دارند نگاه کنید و لیستی از آنها تهیه کنید.
۵. بر روی چیزی که به تقویت مهارت شنیداری در آزمون کمک میکنه تمرکز کن !
تمرکز کردن روی صحبتهای کسی برایتان سخت است؟ سعی کنید کلمات او را به صورت ذهنی در حین گفتن تکرار کنید. این مهارت شنیداری شما را تقویت می کند و کمک می کند متمرکز بمانید.
چگونه یک برنامه مطالعه بنویسید؟
اگر با معلم خصوصی زبان کار میکنید و یا کلاس میروید، احتمالاً از قبل در تقویم شما برنامه وجود دارد. اگر از یادگیری زبان انگلیسی بدون کلاس و معلم و به تنهایی بهره میبرید برای اینکه واقعاً از درسها نهایت استفاده را ببرید، زمان کافی برای انجام هر تکالیفی که معلمتان تعیین میکند، داشته باشید باید برنامهریزی کنید. زمان بگذارید تا دروس خود را بخوانید، واژگان، دستور زبان، و غیره را مرور کنید. برای بقیه زمان، میتوانید فعالیتهای خاص را در برنامه خود قرار دهید. برای مثال، «گوش دادن به پادکست انگلیسی»، «مکالمه با دوست انگلیسی زبان»، «استفاده از یک برنامه آموزشی»، «تماشای یک قسمت از یک سریال به زبان انگلیسی».
ممکن است فقط ترجیح دهید «گوش دهید» یا «واژگان» را یادبگیرید و دقیقاً تصمیم بگیرید که در زمان فرا رسیدن زمان مطالعه، چه فعالیتی را انجام دهید. به هر روشی که انجام میدهید، اهداف خود را به خاطر بسپارید و آنچه برای شما مهم است تمرین کنید. بهتر است هر از چند گاهی اهداف و برنامه مطالعاتی خود را مرور کنید تا ببینید که آیا کارآمد است یا خیر. شاید اهداف شما از زمانی که شروع کردهاید تغییر کرده باشد.
اگر به برنامه پایبند نباشید چه اتفاقی می افتد؟
اگر روزی را برای یادگیری در برنامه خود از دست دادید، نگران آن نباشید! اگر وقتتان کم است، همیشه میتوانید از زمانی که برنامهریزی کردهاید برای چیزی «غیر ضروری»، مانند تماشای آموزش زبان با سریال فرندز، استفاده کنید تا به چیزهای مهمی مانند تکالیف درسی بپردازید.
گاهی اوقات همسو شدن با جریان روزمره حس خوبی دارد. به عنوان مثال، شما یک مقاله انگلیسی میبینید که واقعاً به آن علاقه دارید، آن را در حالی که حال و هوای انگلیسی دارید بخوانید! یکی از دوستان پیشنهاد میکند با هم یک فیلم انگلیسی ببینیم. حتما انجام بده! مطالعه دفترچه واژگان شما میتواند در زمان دیگری اتفاق بیافتد.
بنابراین، واقعاً به شما بستگی دارد. زمان یادگیری زبان انگلیسی خود را با یک برنامه دقیق مدون سازماندهی کنید، یا موارد مهم را برنامه ریزی کنید و جزئیات را خود به خود تصمیم بگیرید. اما همه چیز را به شانس واگذار نکنید. فقط کمی برنامه ریزی با فرصت های یادگیری بیشتر و پیشرفت سریع تر نتیجه می دهد.
دیدگاهها (0)